Vroeger was het gebruik van vezels beperkt tot de vezels die de natuur kon bieden, met alle voor- en nadelen. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste gefabriceerde vezel – ontwikkeld. De vezelindustrie was begonnen. Machinaal gefabriceerde (kunst)vezels worden nu gebruikt in vele toepassingen, waaronder als meubelstof. Er is een grove scheiding te maken in de volgende textiele bekledingssoorten
Volg het stappenplan en bepaal welk onderhoudsproduct bij uw textiel past.
Deze textielwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types textiel.
Twijfelt u, neem dan contact met ons op.
In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten en verwerkt tot o.a. meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleder kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).
Een dierenhuid is opgebouwd uit 3 lagen, te weten: de opperhuid, de lederhuid zelf en het onderhuids bindweefsel. Om meubelleder te maken wordt de opperhuid en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De lederhuid zelf blijft over en deze bestaat uit een nerflaag en een reticulaarlaag. We onderscheiden op basis van afwerking de volgende “leersoorten (leertypen)”:
Volg het stappenplan en bepaal welk onderhoudsproduct bij uw leer past. Bedenk dat deze leerwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types leder. Afwijkingen van het gemiddelde kunnen voor komen. Twijfelt u, neem dan liever contact met ons op. Zie voor onze contactgegevens de contactpagina.
Hout is een fantastisch natuurproduct dat afkomstig is van naaldbomen en loofbomen.
Naaldbomen
Deze komen voor in o.a. Nederland en Scandinavië en kenmerken zich voornamelijk door een snelle groei, waardoor het meestal een relatief “zachtere” houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn lariks, vuren, den en grenen.
Loofbomen
Deze komen voor in o.a. de Verenigde Staten, Europa en Azië en kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal “relatief” harder is. Voorbeelden hiervan zijn eiken, mahonie, noten, berken, beuken, kersen, teak en andere tropische hardhoutsoorten zoals bangkirai, sisam,
Kernhout en Spinthout
Kernhout is het hout uit het binnenste deel (de kern) van de boom. Spinthout is het hout uit het buitenste deel van de boom. Bij veel houtsoorten is er duidelijk een zichtbaar verschil tussen het lichtgekleurde spint aan de buitenzijde en het binnenste gelegen donkerder kernhout. De meeste bomen vertonen in hun jeugdstadium nog geen donkere kern en bestaan dan nog geheel uit spint. Bomen die kernhout vormen, bereiken in de regel hogere leeftijden, veel hoger dan bomen zonder kernhout.
Houten meubelen zijn o.a. in de volgende “samenstelling” te verkrijgen:
We kennen o.a. de volgende afwerkmaterialen (over plaatmateriaal):
Houten Meubelen (massief of gefineerd) kunnen worden gekleurd en/of afgewerkt met
Wat door bijna iedereen steevast roestvrijstaal wordt genoemd is eigenlijk een onjuiste term. De juiste benaming is roestvaststaal. In het roestvaststaal of RVS is nog een keuze uit tientallen verschillende legeringen mogelijk, waarvan de huishoudkwaliteit RVS 304 en de zuurbestendige buitenkwaliteit RVS 316 de meest bekende zijn. RVS is een legering van ca. 80 % ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Deze legering zorgt voor een passieve, goed hechtende en gesloten chroomoxide laag op het oppervlak. Hierdoor ontstaat de gewenste roestvaste huid. Onder bepaalde omstandigheden kan RVS toch door corrosie worden aangetast. De passief aanwezige chroomoxide laag wordt dan doorbroken. De oorzaken van corrosie zijn vuil, ijzerdeeltjes, bepaalde zuren, waterige milieus en het niet vakkundig bewerken van het RVS.
Het ondeskundig lassen van RVS kan corrosie tot gevolg hebben. Dit geldt vooral voor de chroom-nikkelstaal houdende soorten, wat RVS eigenlijk is, door hun slechte warmtegeleiding. Belangrijk is ook dat er geen ’gewoon’ ijzer verwerkt mag worden in dezelfde ruimte en op dezelfde machines, omdat hierop ijzerdeeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de RVS-producten terechtkomen. Hierbij valt te denken aan ijzerdeeltjes van slijp- of boorwerkzaamheden. Deze deeltjes hebben invloed op de corrosiewerende eigenschappen van het RVS en gaat ’meeroesten’. Hierdoor onstaat het zogenaamde pitting (putvormige corrosie). Het feit dat RVS-producten vaak zonder nabewerking gebruikt worden, stelt hoge eisen aan het vakmanschap van de metaalbewerker.
Natuursteen is een gesteente afkomstig uit de aardkorst en wordt gewonnen uit steengroeven over de gehele wereld. Een fascinerend materiaal, iedere steensoort heeft zijn eigen uitstraling, zijn eigen ’rimpels’ uit de oudheid meegekregen.
Er zijn duizenden natuursteensoorten die ingedeeld worden in o.a. de volgende natuursteengroepen:
1 Marmer
2 Kalksteen
3 Graniet
4 Splijtsteen (kwartsiet en leisteen)