Kenniscentrum

Textiel is een prachtig product

Vroeger was het gebruik van vezels beperkt tot de vezels die de natuur kon bieden, met alle voor- en nadelen. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste gefabriceerde vezel – ontwikkeld. De vezelindustrie was begonnen. Machinaal gefabriceerde (kunst)vezels worden nu gebruikt in vele toepassingen, waaronder als meubelstof. Er is een grove scheiding te maken in de volgende textiele bekledingssoorten

 1. Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.
 2. Meubelstoffen gemaakt van 100% kunstmatige vezels.
 3. Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en kunstmatige vezels.
 

Wat voor soort textiel heb ik?

Volg het stappenplan en bepaal welk onderhoudsproduct bij uw textiel past.

Deze textielwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types textiel.

Twijfelt u, neem dan contact met ons op.

Natuurlijke vezels zijn stoffen die gemaakt worden van materialen uit de natuur. We kunnen de vezels onderscheiden in plantaardige vezels zoals katoen en linnen en dierlijke vezels zoals wol en zijde. De warme kleuren en het aangename gevoel zijn voor veel mensen de reden om deze stoffen te kopen. De slijtvastheid, lichtechtheid en vlekbestendigheid zijn vaak minder goed dan bij kunstmatige vezels. Zo voelt katoen en linnen heerlijk natuurlijk aan, maar is het wel gevoeliger voor verkleuring. Zijde moet heel voorzichtig gebruikt worden en wol kan mensen die ervoor gevoelig zijn irriteren als het wordt aangeraakt.
 
Kunstmatige vezels binnen de textiel industrie zijn vezels die langs een kunstmatige weg door de mens zijn vervaardigd. Een kunstmatige vezel kan zowel van natuurlijke als synthetische basis bestaan. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is dat de vlekgevoeligheid en de lichtechtheid meestal beter is dan bij natuurlijke vezels. Hieronder vallen o.a. polyamide, polyacryl, polyester, elastomeer (lycra) en polyurethaan. Het woord synthetisch betekent niet dat het volledig kunststof (plastic) betreft. Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd (o.a. viscose, gemaakt van cellulose uit hout en planten). Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Bijzondere aandacht verdient een synthetische stof die veel als meubelstof wordt gebruikt MICROVEZEL. Het is een extreem fijne synthetische vezel waarvan textiel geweven kan worden dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht (zijnde een verzameling van polyesters van extreem dunne draden). Zij krimpen niet en behouden hun vorm. Zij hebben het voordeel dat zij relatief sterker zijn dan vergelijkbare stoffen met hetzelfde gewicht. Zij voelen geweldig aan en zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Voorbeelden van meubelstoffen gemaakt van voornamelijk synthetische materialen zijn: Alcantara, Lamous en Courtisane
 
Deze stoffen kunnen vervaardigd zijn uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens. Door deze combinatie is het mogelijk om de positieve eigenschappen van beide garensoorten te combineren en zo een nog aantrekkelijker stof te maken.

Leder is een prachtig natuurproduct

In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten en verwerkt tot o.a. meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleder kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).

Een dierenhuid is opgebouwd uit 3 lagen, te weten: de opperhuid, de lederhuid zelf en het onderhuids bindweefsel. Om meubelleder te maken wordt de opperhuid en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De lederhuid zelf blijft over en deze bestaat uit een nerflaag en een reticulaarlaag. We onderscheiden op basis van afwerking de volgende “leersoorten (leertypen)”:

 • Vol-aniline leder
 • Semi-aniline leder
 • Gedekverfd leder
 • Nubuck leder
 • Schapenleder
 • Wax en/of geolied leder
 • Pull-Up leder(o.a. By-cast)
 • Pilotenleder
 • Microleder
 • Leatherlook (imitatieleder)
 
 
 

Wat voor soort leer heb ik?

Volg het stappenplan en bepaal welk onderhoudsproduct bij uw leer past. Bedenk dat deze leerwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types leder. Afwijkingen van het gemiddelde kunnen voor komen. Twijfelt u, neem dan liever contact met ons op. Zie voor onze contactgegevens de contactpagina.

Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leder. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leder dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leder of schapenleder. Over het algemeen vertoont dit leder vaak een niet egale en robuuste uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder.
Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leder. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leder of semi-aniline leder. Is de plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u te maken met glad volaniline leder. Vertoont het leder een veloursachtig (harig) effect dan heeft u te maken met pilotenleder, nubuck, suede of microleder.
Vertoont uw leder geen krasvorming en een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk, voelt het zeer glad aan en is het (meestal) bruin van kleur dan heeft u meestal te maken met een PU-leder.

Kennis over hout

Hout is een fantastisch natuurproduct dat afkomstig is van naaldbomen en loofbomen.

Naaldbomen
Deze komen voor in o.a. Nederland en Scandinavië en kenmerken zich voornamelijk door een snelle groei, waardoor het meestal een relatief “zachtere” houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn lariks, vuren, den en grenen.

Loofbomen
Deze komen voor in o.a. de Verenigde Staten, Europa en Azië en kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal “relatief” harder is. Voorbeelden hiervan zijn eiken, mahonie, noten, berken, beuken, kersen, teak en andere tropische hardhoutsoorten zoals bangkirai, sisam,

Kernhout en Spinthout
Kernhout is het hout uit het binnenste deel (de kern) van de boom. Spinthout is het hout uit het buitenste deel van de boom. Bij veel houtsoorten is er duidelijk een zichtbaar verschil tussen het lichtgekleurde spint aan de buitenzijde en het binnenste gelegen donkerder kernhout. De meeste bomen vertonen in hun jeugdstadium nog geen donkere kern en bestaan dan nog geheel uit spint. Bomen die kernhout vormen, bereiken in de regel hogere leeftijden, veel hoger dan bomen zonder kernhout.

Houten meubelen zijn o.a. in de volgende “samenstelling” te verkrijgen:

 • Meubelen gemaakt van 100% massief hout.
 • Meubelen gemaakt van plaatmateriaal met daarover een bepaald afwerkmateriaal. Plaatmateriaal bestaat uit grove of fijne houtvezels, welke onder zeer hoge druk samengeperst worden (voorbeelden hiervan zijn spaanplaat, MDF of HDF).

We kennen o.a. de volgende afwerkmaterialen (over plaatmateriaal):

 • Fineer (een zeer dun laagje echt hout).
 • Hard kunststof (kunststof laag in verschillende dekkende kleuren).
 • Kunststof folie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur).
 • Gelakt MDF (MDF voorzien van een laklaag in een dekkende kleur zoals wit of zwart).
 
 
 

Wat voor soort hout heb ik?

Houten Meubelen (massief of gefineerd) kunnen worden gekleurd en/of afgewerkt met

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen o.a. warmte- en vocht kringen. Lakken zijn verkrijgbaar in kleurloze lakken (in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, zijdemat of glans), transparante kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces zichtbaar) en een dekkende kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces niet zichtbaar). Het onderhouds advies voor deze soorten lak zijn de Wood Care Kits Matt PolishElite Polish of Shine & Fix.
Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn. Men kiest voor een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft het meubel een mooie warme natuurlijke uitstraling. Wel dient u meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden. Het onderhouds advies voor deze soorten hout zijn de Wood Care Kits WaxOil of Greenfix.
Olie wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor onbehandelde houten meubelen. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en het meubel is toch goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Het onderhouds advies voor deze soorten hout is de Wood Care Kit Greenfix..
Teak is een redelijk harde houtsoort afkomstig van de teakboom (loofboom). Deze boom groeit voornamelijk in Indonesië en India. Teakhout kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is lichtbruin tot goudbruin. Het oppervlak van teak voelt “zacht” (vettig) aan, doordat er zich olieachtige stoffen in het hout bevinden. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout blijft werken. Dit betekent dat scheurtjes, trekken of krimpen tijdens het gebruik kunnen ontstaan. Dit geeft ook het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Het onderhouds advies voor dit soort hout is de Wood Care Kit Teakfix.
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. Het onderhouds advies voor dit soort hout zijn de volgende producten. Klik hier

Kennis over RVS

Wat door bijna iedereen steevast roestvrijstaal wordt genoemd is eigenlijk een onjuiste term. De juiste benaming is roestvaststaal. In het roestvaststaal of RVS is nog een keuze uit tientallen verschillende legeringen mogelijk, waarvan de huishoudkwaliteit RVS 304 en de zuurbestendige buitenkwaliteit RVS 316 de meest bekende zijn. RVS is een legering van ca. 80 % ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Deze legering zorgt voor een passieve, goed hechtende en gesloten chroomoxide laag op het oppervlak. Hierdoor ontstaat de gewenste roestvaste huid. Onder bepaalde omstandigheden kan RVS toch door corrosie worden aangetast. De passief aanwezige chroomoxide laag wordt dan doorbroken. De oorzaken van corrosie zijn vuil, ijzerdeeltjes, bepaalde zuren, waterige milieus en het niet vakkundig bewerken van het RVS.

Het ondeskundig lassen van RVS kan corrosie tot gevolg hebben. Dit geldt vooral voor de chroom-nikkelstaal houdende soorten, wat RVS eigenlijk is, door hun slechte warmtegeleiding. Belangrijk is ook dat er geen ’gewoon’ ijzer verwerkt mag worden in dezelfde ruimte en op dezelfde machines, omdat hierop ijzerdeeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de RVS-producten terechtkomen. Hierbij valt te denken aan ijzerdeeltjes van slijp- of boorwerkzaamheden. Deze deeltjes hebben invloed op de corrosiewerende eigenschappen van het RVS en gaat ’meeroesten’. Hierdoor onstaat het zogenaamde pitting (putvormige corrosie). Het feit dat RVS-producten vaak zonder nabewerking gebruikt worden, stelt hoge eisen aan het vakmanschap van de metaalbewerker.

 
 
 

Kennis over Natuursteen

Natuursteen is een gesteente afkomstig uit de aardkorst en wordt gewonnen uit steengroeven over de gehele wereld. Een fascinerend materiaal, iedere steensoort heeft zijn eigen uitstraling, zijn eigen ’rimpels’ uit de oudheid meegekregen.
Er zijn duizenden natuursteensoorten die ingedeeld worden in o.a. de volgende natuursteengroepen:

1 Marmer

2 Kalksteen

3 Graniet

4 Splijtsteen (kwartsiet en leisteen)

Marmer is een gepolijst, kristalachtig, relatief zacht en poreus gesteente dat ontstaat doordat afzettingsgesteente (kalksteen) gedurende een zeer lange tijd onder enorme druk en temperatuursverschillen bij de vorming een gedaanteverwisseling (metamorfose) heeft ondergaan. Marmer bevat hoofdzakelijk calciet, dolomiet of een combinatie van beide mineralen. Puur calciet is wit van kleur, maar de aanwezigheid van mineraal onzuiverheden voegen kleur toe in verschillende patronen. We herkennen marmer dan ook vaak aan de geaderde structuur van het uiterlijk van de steen. Marmer is redelijk slijtvast (minder dan graniet), in beperkte mate hittebestendig en niet bestand tegen zuren in chemische schoonmaakmiddelen of fruit (bijv. citroensap).
Kalksteen is een gesteente dat ontstaat doordat organisch materiaal in lagen bezonk in (kalkrijk) water. Gedurende zeer lange tijd werd onder enorme druk en temperatuurverschillen het gesteente gevormd. Kalksteen is redelijk slijtvast, in beperkte mate hittebestendig en niet bestand tegen zuren in chemische schoonmaakmiddelen of fruit (bijvoorbeeld citroensap). Voorbeelden hiervan zijn: Travertin, Fossielsteen, Hardsteen (vaak bekend als Belgisch hardsteen). Belgisch hardsteen is o.a. een veel toegepaste kalksteensoort in de meubelindustrie.
Graniet is een onder druk geleidelijk afgekoelde magma. Het is een hard (stollings)gesteenten dat ontstaat aan de binnenste ring van de aardkorst. Door langzame afkoeling, druk en temperatuursverschillen konden mineralen (veldspaat, kwarts en nevenmineralen) in een min of meer vast patroon gevormd worden tot graniet. Graniet is korrelig van structuur (Latijn: granum=korrel) en we herkennen deze steensoort vaak aan de dichte structuur van het uiterlijk van de steen. Graniet is over het algemeen vaster van kleur en structuur dan marmer, hittebestendig, duurzaam en krasvast vanwege de extreme hardheid.
Onder Splijtsteen vallen de kwartsiet- en leisteensoorten.Leisteen is ontstaan uit klei oftewel een (sediment) afzettingsgesteenten, ontstaan door afzetting in zee van door de rivieren aangevoerd puin en slib uit het door verwering afgebroken gebergte. Het type “Mustang” is o.a. een veel toegepaste leisteensoort in de meubelindustrie. Kwartsiet is ontstaan uit zandsteen oftewel een metamorfe gesteenten, ontstaan doordat het sedimentgesteente zandsteen een gedaanteverwisseling of metamorfose heeft ondergaan en wel gedurende een zeer lange tijd, door de enorme druk en temperatuurverschillen bij de vorming van de gebergten. Kwartsiet en leisteen zijn zachter dan graniet en kenmerken zich door de natuurlijk gevormde lagenstructuur. Hierdoor is deze steensoort splijtbaar met een stroef oppervlak. Leisteen en kwartsiet hebben een vochtopnemend vermogen, zijn redelijk krasgevoelig en redelijk bestand tegen zuren (bijv. citroensap).